J.Ala-Ahon Hautaustoimisto
Tuhkahautaus

Tuhkahautaus

Tuhkahautaus, polttohautaus, uurnahautaus tai pelkkä tuhkaus - monella nimellä kulkeva hautaustapa on yhä etenevissä määrin yleistymässä Suomessa. Esimerkiksi Oulussa tuhkataan jo noin puolet vainajista. Jos tarvitset tuhkausta Oulussa niin ota meihin yhteyttä tai tule käymään toimistollamme Oulun keskustassa. Tarjoamme kaiken kattavat hautauspalvelut Oulussa ja lähialueilla. 

Hoidamme tuhkaukset Oulun Intiön kappelissa josta tuhkat voidaan kuljettaa uurnassa ympäri Suomen ja mahdollisuuksien mukaan myös ulkomaille. Voimme myös kuljettaa vainajan tarpeiden mukaisesti Ouluun. Kysy meiltä lisätietoja.

Tuhkauksen hinta

Tuhkauksen hinnan näet hinnastostamme oheisesta linkistä. Ota yhteyttä niin selvitetään mitä kaikkea juuri teidän tapauksessanne tarvitaan. 

Hautaustavan valinta

Hautaustavan valinnassa tulee aina kunnioittaa vainajan tahtoa, mikäli se on tiedossa. Hautauksessa on syytä ottaa huomioon myös vainajan mahdolliset vakaumukset. Mikäli vainaja päädytään tuhkaamaan tarvitaan tällöin arkku ja uurna. Kaikki arkut käyvät myös tuhkahautaukseen. 

Tuhkahautaus tapahtumana

Perinteisin tapa järjestää tuhkahautaus on ensin järjestää siunaus- tai saattotilaisuus kappelissa. Tuhkaus suoritetaan vasta tämän jälkeen. Itse tilaisuus etenee samoin kuin arkkuhautauksessa ainoana erona, että arkkua ei viedä hautaan asti. Tilaisuuden jälkeen arkku jää joko paikoilleen tai kannetaan autoon. Tuhkaus on usein valmis muutaman viikon sisällä siunaustilaisuudesta.

Tuhkauksen jälkeen

Tuhka tulee haudata vuoden kuluessa tuhkauksesta. Uurna voidaan haudata uuteen hautaan vai olemassaolevaan sukuhautaan. Uurna voidaan haudata arkkuhautojen päälle, eikä se tulevaisuudessa estä arkkuhautojen käyttöä, mikäli haudassa on vapaita arkkuhautapaikkoja. Yhdelle arkkuhaudalle voidaan haudata useita uurnia (Oulussa 20 / arkkuhauta).

Uurnahautausta varten:
• varataan tuhkausaika
• sovitaan uurnan laskuaika

Hoidamme halutessanne kaikki uurnahautaukseen liittyvät aika- ja paikkavaraukset.

Tuhkan sirottelu

Vainajan tuhka voidaan myös sirotella luontoon, mereen, järveen tai muuhun vesistöön tai haudata omalle maalle, kuitenkin yhteen paikkaan. Vesistöön haudattaessa voidaan käyttää myös siihen soveltuvaa vesistöuurnaa.

Sirottelussa tulee olla maanomistajan lupa eikä paikalle saa pystyttää tai kiinnittää muistomerkkiä. Kuolinpesän tai lähiomaisen omistamalle maa- tai vesialueelle ei tarvita erillistä lupaa. Esimerkiksi vainajan omistamalle maalle uurna voidaan haudata tai tuhka sirotella. Omallekkaan maalle ei kuitenkaan saa pystyttää tai kiinnittää muistomerkkiä.