J.Ala-Ahon Hautaustoimisto
Hautajaisten pukeutuminen - miten pukeutua hautajaisiin?

Hautajaisten pukeutuminen - miten pukeutua hautajaisiin?

Miten hautajaisiin pukeudutaan? Tässä artikkelissa perehdytään siihen kuinka hautajaisiin tulisi pukeutua sekä perinteiseen hautajaisetikettiin ja käydään kattavasti läpi miesten, naisten ja lasten hautajaispukeutuminen.

Perinteinen hautajaisetiketti

Perinteisesti hautajaisten pukeutuminen on tarkoittanut mustaa vaatetusta. Miehillä tämä on usein musta puku ja naisilla vastaavasti mustaa ja hillittyä. Lapsilla hautajaisvaatetus on vapaamuotoisempi kuin aikuisilla. Jos hautajaisvaatteita ei satu löytymään omasta vaatekaapista, voi nämä hyvin myös lainata tai vuokrata. On kuitenkin syytä muistaa, että vieraiden pukeutuminen ei ole tärkeintä hautajaisissa vaan tärkeintä on olla läsnä ja kunnioittavasti muistella edesmennyttä vainajaa.

Nykypäivänä noudatetaan enää harvoin tiukkaa pukukoodia ja hautajaispukeutuminen on lähestymässä muuta juhlapukeutumista. Läpikäydään kuitenkin laajemmin hautajaisten pukeutumisen tyypillinen hautajaisetiketti.

Miesten hautajaisvaatteet

 • Musta/tumma puku. Puku on perinteisesti ollut musta tai tumma kuten tummansininen. Ylimääräisiä yksityiskohtia tulee välttää ja puvun tulisi olla neutraali. Perinteinen puku sopii parhaiten hautajaisiin.
 • Valkoinen kauluspaita, jonka kanssa voidaan pukea kalvosimet joko yksin- tai kaksinkertaisena.
 • Musta tai neutraalin värinen solmio. Pääsääntöisesti musta solmio on varma ratkaisu, mutta myös muita värejä kuten tummanharmaa tai tummansininen voidaan käyttää.
 • Valkoinen taskuliina, joka taitellaan siistiksi viivaksi tai kulmataitokseksi.
 • Mustat sukat ja nahkakengät nauhoilla. Talvella kenkien ja sukkien kanssa on syytä huomioida, että ulkona saatetaan olla hetken aikaa mm. haudan äärellä.
 • Musta vyö ja mustat tai valkoiset olkaimet. Jos käytetään vyötä tai olkaimia tulisi näiden sointua muuhun pukeutumiseen.
 • Musta tai tumma päällystakki, joka yltää vähintään polviin asti ja peittää puvun takin kokonaisuudessaan. Kesällä päällystakkia ei tarvita.
 • Muita asusteita voidaan käyttää vallitsevan sään mukaisesti. Esimerkiksi kaulahuivin on oltava tumma, lähiomaisilla huivi voi olla valkoinen. Mahdolliset hanskojen ja päähineiden tulisi olla tummia, tyypillisesti suositaan nahkaisia hansikkaita.

Naisten hautajaisvaatteet

 • Tumma hillitty ja peittävä asukokonaisuus kuten housupuku, hame tai mekko. Asun tulee yltää vähintään polviin ja yläosan tulee olla peittävä ja pitkähihainen. Mekon kanssa voidaan käyttää esimerkiksi jakkua, suruhuntua tai huivia.
 • Kenkien kanssa suositaan tummaa sävymaailmaa ja umpikärkeä. Tärkeää huomioida kuitenkin vallitseva sää, mm. talvisin seistään ulkona haudalla.
 • Asusteiden kanssa suositaan tummaa ja hillittyä olemusta. Räikeitä värejä ja koruja tulee välttää. Lähiomaisilla voi olla päässään suruhattu harsoineen.
 • Talvella tai sään muutoin vaatiessa päällystakkina pitkä vähintään polviin ulottuva tumma takki ja tarvittaessa tummat käsineet.

Lasten hautajaisvaatteet

Lasten hautajaisvaatteiksi soveltuvat siistit ja neutraalin väriset vaatteet eikä varsinaista pukukoodia ole. Esimerkiksi lapsen päälle voidaan laittaa tummat housut tai hame ja valkoinen paita tai body jos kyseessä on erittäin nuori lapsi. Kenkinä toimivat usein normaalit kävelykengät ja mikäli kengistä löytyy vaihtoehtoja suositaan tummia ja hillittyjä sävyjä. Mahdolliset sukat voivat olla tummat tai mustat.

J. Ala-Ahon hautaustoimisto on palvellut asiakkaitaan Oulussa ja Oulun lähialueilla jo yli 130 vuotta. Haluamme olla auttamassa surun hetkellä ja toivommekin teidän ottavan yhteyttä, niin me autamme ja neuvomme kaikessa hautaukseen liittyvässä. Olet myös tervetullut käymään toimistollamme Oulussa osoitteessa Asemakatu 4. Ajanvaraukset, kuljetustilaukset ja neuvonta 24h numerosta 08 3112 203.