Läheisen menehtyessä surun keskellä on hoidettava monia käytännön asioita. Yksi niistä on vapaaehtoinen kuolinilmoitus ja mahdollisen muistokirjoituksen laatiminen. Näillä perinteillä on tärkeä merkitys surutyössä ja vainajan muiston kunnioittamisessa.
Mikä on kuolinilmoitus?
Kuolinilmoitus on sanomalehdessä ja nykyään usein sanomalahden nettivisuilla tai erinäisillä tähän tarkoitukseen tehdyillä verkkosivustoilla julkaistava ilmoitus, joka kertoo henkilön kuolemasta. Se toimii sekä virallisena tiedotteena läheisille, tuttaville ja yhteisölle, että kunnianosoituksena vainajalle. Kuolinilmoitus on mahdollista julkaista myös hautajaisten jälkeen, jolloin tämä toimii tiedotteena edesmenneen kuolemasta sekä kiitosviestinä hautajaisiin osallistuneille.
Kuolinilmoituksen sisältö:
- Vainajan nimi ja mahdollinen kutsumanimi
- Syntymä- ja kuolinpäivä
- Paikkakunta, jossa henkilö menehtyi (halutessa)
- Ilmoitukseen osallistuneiden nimet tai maininta ”läheiset”
- Kiitos hoitohenkilökunnalle tai maininta muusta erityisestä
- Hautajaispäivämäärä ja -paikka (jos halutaan ilmoittaa julkisesti)
- Haluttaessa lyhyt mietelause, raamatunjae tai runonpätkä
Mitä kuolinilmoitus maksaa ja mihin tämän voi jättää?
Kuolinilmoitus om maksullinen ja hinta vaihtelee halutun ilmoituspaikan mukaan. Hintaa on syytä tiedustella suoraan halutusta ilmoituspaikasta. Kuolinilmoitus on tyypillisesti mahdollista jättää lehtien tai erinäisten tähän tarkoitettujen sivustojen omilla verkkosivuilla.
Mikä on muistokirjoitus?
Muistokirjoitus (tai ”nekrologi”) on laajempi kirjoitus, jossa kerrotaan vainajan elämästä, saavutuksista ja persoonasta. Se julkaistaan usein lehdessä tai verkossa, ja toisin kuin kuolinilmoituksen lyhyessä tiedotteessa, muitokirjoituksen tarkoitus on välittää lukijalle persoonallinen kuva siitä, kuka vainaja oli ja millaisen jäljen hän jätti.
Muistokirjoituksen esimerkkisisältö:
- Lyhyt yhteenveto elämänvaiheista: syntymäpaikka, koulutus, työura
- Perhe-elämä ja merkittävät ihmissuhteet
- Yhteisöllinen rooli: yhdistykset, luottamustehtävät, harrastukset
- Persoonallisuuspiirteet, arvot ja elämänasenne
- Vaikuttavimmat teot tai muistot
- Kiitokset ja surunvalittelut
- Sisältää usein myös valokuvan tai valokuvia
Muistokirjoitus ei ole pakollinen, mutta se voi olla kaunis ja merkityksellinen tapa jakaa tarina, joka muuten jäisi vain lähipiirin muistoihin. Muistokirjoituksen julkaisuun liittyen on syytä olla yhteydessä haluttuihin lehtiin tai muihin julkaistaviin medioihin jo etukäteen, sillä esimerkiksi lehden toimitus päättää tapauskohtaisesti mahdollisesta julkaisusta sekä muokkauksista.

Tarvitsetko apua hautajaisten järjestämiseen? Autamme järjestämään hautajaiset, joita muistelette lämmöllä.
Tietopankki
Tutustu tietopankkimme sisältöihin
Juuremme ovat syvällä oululaisessa hautausperinteessä. Tunnemme täkäläiset perinteet sekä niiden nykyiset muodot. Kattavasta tietopankistamme löydät vastaukset hautajaisten järjestämiseen ja hautajaisiin osallistumiseen liittyviin kysymyksiisi.
Tietopankki
Tuhkahautaus
Tuhkahautaus Oulu ja lähialueet Tuhkahautaus, polttohautaus, uurnahautaus tai pelkkä tuhkaus – monella nimellä kulkeva hautaustapa on yhä etenevissä määrin yleistymässä Suomessa. Esimerkiksi Oulussa tuhkataan jo noin puolet vainajista. Tuhkaukset Oulussa tai lähialueilla …
Lue lisää ›
Tietopankki
Kirkkoon kuulumattoman hautaaminen
Mitä tehdä jos vainaja ei kuulunut kirkkoon? Lyhyesti: kirkkoon kuulumaton voidaan haudata samoin kuin kirkkoon kuuluvakin, kuitenkin huomioiden edesmenneen toiveet ja vakaumus. Vainajan kotikunnalla on lainmukainen velvollisuus tarjota hautapaikka kaikille alueensa asukkaille. …
Lue lisää ›
Tietopankki
Hautajaisten pukeutuminen
Hautajaisten pukeutuminen – miten pukeutua hautajaisiin? Miten hautajaisiin pukeudutaan? Tässä artikkelissa perehdytään siihen kuinka hautajaisiin tulisi pukeutua sekä perinteiseen hautajaisetikettiin ja käydään kattavasti läpi miesten, naisten sekä lasten hautajaispukeutuminen. Perinteinen hautajaisetiketti …
Lue lisää ›