Tuhkahautaus Oulu ja lähialueet
Tuhkahautaus, polttohautaus, uurnahautaus tai pelkkä tuhkaus – monella nimellä kulkeva hautaustapa on yhä etenevissä määrin yleistymässä Suomessa. Esimerkiksi Oulussa tuhkataan jo noin puolet vainajista.
Tuhkaukset Oulussa tai lähialueilla – ota meihin yhteyttä tai tule käymään toimistollamme Oulun keskustassa. Tarjoamme kaiken kattavat hautauspalvelut Oulussa ja lähialueilla.
Hoidamme tuhkaukset Oulun Intiön kappelissa josta tuhkat voidaan kuljettaa uurnassa ympäri Suomen ja mahdollisuuksien mukaan myös ulkomaille. Voimme myös kuljettaa vainajan tarpeiden mukaisesti Ouluun. Kysy meiltä lisätietoja.
Paljonko tuhkaus maksaa?
Hautauksen hinta muodostuu kahdesta osasta – itse hautauspalvelusta sekä seurakunnan kuluista. Hautauksen hinta määräytyy näin sen mukaan mitä palveluita halutaan käyttää. Esimerkiksi uurnien ja hauta-arkkujen yksittäisiä hintoja voit tarkastella sivuillamme. Tarkimman hinnan tuhkaukselle sekä hautaukselle saat selville aina kysymällä. Hinnastostamme saat suuntaa antavaa tietoa tuhkauksen sekä hautauksen hinnasta.
Ota yhteyttä niin selvitetään mitä kaikkea juuri teidän tapauksessanne tarvitaan.
Hautaustavan valinta – tuhkahautaus vai arkkuhautaus?
Hautaustavan valinnassa tulee aina kunnioittaa vainajan tahtoa, mikäli se on tiedossa. Hautauksessa on syytä ottaa huomioon myös vainajan mahdolliset vakaumukset. Jos vainajalla ei ole ollut toiveita hautaustavasta, niin tällöin omaiset saavat vapaasti päättää hautaustavan. Suomen hautauslaki tuntee vain kaksi tapaa hoitaa hautaus: arkkuhautaus tai tuhkaus.
Mikäli vainaja päädytään tuhkaamaan tarvitaan tällöin arkku ja uurna. Kaikki arkut käyvät myös tuhkahautaukseen.
Tuhkahautaus tapahtumana – miten polttohautaus tapahtuu?
Perinteisin tapa järjestää tuhkahautaus on ennen tuhkausta järjestää siunaus- tai saattotilaisuus kappelissa. Tuhkaus suoritetaan vasta tilaisuuden jälkeen. Itse tilaisuus etenee samoin kuin arkkuhautauksessa ainoana erona, että arkkua ei viedä hautaan asti. Tilaisuuden jälkeen arkku jää joko paikoilleen tai kannetaan autoon. Tuhkaus on usein valmis muutaman viikon sisällä siunaustilaisuudesta.
Tuhkauksen jälkeen – milloin tuhkat tulee haudata?
Tuhka tulee haudata vuoden kuluessa tuhkauksesta. Uurna voidaan haudata uuteen hautaan tai olemassaolevaan sukuhautaan. Uurna voidaan haudata arkkuhautojen päälle, eikä se tulevaisuudessa estä arkkuhautojen käyttöä, mikäli haudassa on vapaita arkkuhautapaikkoja. Yhdelle arkkuhaudalle voidaan haudata useita uurnia (Oulussa 20 / arkkuhauta).
Uurnahautausta varten:
• varataan tuhkausaika
• sovitaan uurnan laskuaika
Hoidamme halutessanne kaikki uurnahautaukseen liittyvät aika- ja paikkavaraukset.
Tuhkan sirottelu – mihin tuhkat saa sirotella?
Vainajan tuhka voidaan haudata uurnassa hautausmaalle, sirotella luontoon, mereen, järveen tai muuhun vesistöön tai haudata omalle maalle, kuitenkin yhteen paikkaan. Tuhkien sijoituspaikka tulee ilmoittaa krematoriolle noudettaessa tuhkia.
Tuhkien sirottelussa tulee olla maanomistajan lupa eikä paikalle saa pystyttää tai kiinnittää muistomerkkiä. Kuolinpesän tai lähiomaisen omistamalle maa- tai vesialueelle ei tarvita erillistä lupaa. Esimerkiksi vainajan omistamalle maalle uurna voidaan haudata tai tuhka sirotella. Omallekkaan maalle ei kuitenkaan saa pystyttää tai kiinnittää muistomerkkiä.
Voiko tuhkat sirotella vesistöön kuten mereen tai järveen?
Tuhkat voi sirotella mereen, järveen tai jokeen vesistön omistajan luvalla. Mereen hautaaminen voi tapahtua sirottelemalla tuhkat mereen tai laskemalla tätä varten hankittu vesistöuurna. Vesistöuurna uppoaa ja hajoaa vesistöissä.
Mereen hautaaminen on aina luvan varaista toimintaa ja tähän on löydyttävä vesialueen omistajan lupa. Useassa merenrantakaupungissa Suomessa on varattu alue, jota voidaan käyttää vesistöuurnan laskemiseen tai tuhkien sirotteluun.

Tarvitsetko apua hautajaisten järjestämiseen? Autamme järjestämään hautajaiset, joita muistelette lämmöllä.
Tietopankki
Tutustu tietopankkimme sisältöihin
Juuremme ovat syvällä oululaisessa hautausperinteessä. Tunnemme täkäläiset perinteet sekä niiden nykyiset muodot. Kattavasta tietopankistamme löydät vastaukset hautajaisten järjestämiseen ja hautajaisiin osallistumiseen liittyviin kysymyksiisi.
Tietopankki
Arkun kantaminen
Ohjeita arkun kantamiseen Arkun kantajilla on tärkeä tehtävä saattaa edesmennyt viimeiselle matkalleen. Usein kantajina toimivat vainajan läheiset mutta tarvittaessa voidaan käyttää myös erikseen hankittuja kantajia. Arkun kantajia tarvitaan siunaustilaisuuden jälkeen …
Lue lisää ›
Tietopankki
Hautauslupa
Hautauslupa – mikä se on ja mihin sitä tarvitaan? Lyhyesti: Hautauslupa on lääkärin kirjoittama lausunto siitä, että vainaja on kuollut ja vainaja voidaan haudata. Tutustu tarkemmin hautauslupaan alempana. Mihin hautauslupaa …
Lue lisää ›
Tietopankki
Mistä aloittaa hautajaiset
Mistä aloittaa hautajaiset – askeleet surun keskellä Hautajaiset ovat merkittävä osa ihmisen elämää, mutta niiden suunnittelu voi olla haastavaa ja tunteikasta aikaa. Kun suru iskee, monet kysymykset ja päätökset tulevat …
Lue lisää ›