Vieraana hautajaisissa – hautajaisten kulku
Oletko menossa vieraaksi hautajaisiin ja kaipaat muistutusta hautajaisten kulusta? Edellisistä hautajaisista on saattanut kulua jo aikaa tai kyseessä voivat olla ensimmäiset hautajaisesi.
Olemme keränneet tänne tietoa hautajaisten ja siunaustilaisuuden kulusta sekä ohjeita hautajaisten vieraille. Hautajaisten ja siunaustilaisuuden kulku noudattelee usein vainajan uskontoa, ja perinteet vaihtelevat uskonnosta riippuen. Nämä ohjeet koskevat Suomessa yleisintä evankelis-luterilaisia hautajaisia.
Hautajaisten järjestämiseen olemme puolestaan keränneet oman kattavan tietopaketin.
Ennen hautajaisia
Jos et ole vainajan lähipiirissä, niin tällöin voit tiedustella hienovaraisesti hautajaisten järjestäjiltä hautajaisten kokoa ja kutsuvierasmäärää. Toisinaan hautajaiset järjestetään vain läheisimmille perheenjäsenille ja toisinaan kutsu hautajaisiin voi olla täysin avoin. Kutsuvierasmäärä on täysin järjestäjien päätettävissä. Kutsu hautajaisiin voi tulla mm. henkilökohtaisesti, kortin muodossa, puhelimitse tai viestitse.
Otanko lapset mukaan hautajaisiin?
Lapset ovat tervetulleita hautajaisiin, ja tämä voikin auttaa lasta käsittelemään surua. On kuitenkin hyvä keskustella lapsen kanssa tilaisuudesta etukäteen ja vastata lapsen mahdollisiin kysymyksiin ikätason mukaisesti. Tarvittaessa lapselle voi ottaa mukaan esimerkiksi lelun tai kirjan. On myös syytä keskustella lapsen kanssa hautajaisten jälkeen, mikäli tämä on herättänyt lapsessa kysymyksiä.
Kuinka pukeutua hautajaisiin?
Hautajaisvaatteet ovat mustia tai tummia. Esimerkiksi miehillä tumma yksivärinen puku. Usein pukeutumista ohjaa vallitseva sää sekä tilaisuuden luonne. Kesällä pukeudutaan kevyemmin ja talvella lämpimämmin mm. haudan reunalla seisomista varten.
Lasten pukeutumista ei ole määritelty yhtä tarkoin kuin aikuisten. Lapsilla riittää, että vaatteet ovat siistit pyhävaatteet.
Lue lisätietoja siitä kuinka hautajaisiin pukeudutaan.
Tarvitseeko hautajaisiin viedä kukkia?
Tyypillisesti on tapana viedä kukkia hautajaisiin. Kukat voidaan viedä esimerkiksi suuremman ryhmän kanssa ja kukat voivat vaihdella yhdestä ruususta suurempaan kukkalaitteeseen. Hautajaiskukkiin kiinnitetään kortti tai nauha, johon kirjoitetaan muistovärssy tai muistaneiden nimet. Erilaisiin muistolauseisiin voitte tutustua täällä.
Oulun alueella voit tilata hautajaiskukkia kauttamme.
Jos hautajaisiin ei pääse osallistumaan, on tällöin tapana lähettää paikalle suruadressi jossa otetaan osaa suruun. Suruadressia ei yleisesti tarvita, mikäli on hautajaisissa paikanpäällä.
Missä järjestyksessä kukat lasketaan haudalle?
Kukat lasketaan haudalle alkaen lähiomaisista. Lähiomaisten jälkeen vuorossa ovat sukulaiset, ystävät, tuttavat ja muut hautajaisvieraat.
Hautajaisten kulku
Hautajaiset jaetaan usein kahteen osaan, siunaustilaisuus sekä muistotilaisuus.
Siunaustilaisuuden kulku
Jos kyseessä ovat kirkolliset hautajaiset, ensin järjestetään siunaustilaisuus joka on usein kirkossa tai kappelissa. Tilaisuuteen on hyvä saapua ajoissa noin 15 min ennen tapahtuman alkua. Istumajärjestyksen liittyy eräänlaisia perinteitä. Perinteiden mukaan oikeanpuoleiset penkit ovat varattu lähiomaisille. Etummaiset penkit on varattu leskelle, vainajan lapsille sekä muille sukulaisille. Puolestaan vasemmalla puolella istuvat vainajan ystävät, työkaverit sekä muut tuttavat. Hautajaisten ollessa pienet istumapaikat ovat usein vapaamuotoisemmat.
Siunaustilaisuus itsessään noudattaa samaa kaavaa, jossa pappi kertoo vainajasta omaisten kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta, lauletaan muutamia virsiä sekä lausutaan rukouksia. Tilaisuuden loppupuolella käydään laskemassa kukat arkut viereen.
Kukkien lasku
Kukkien viennin aloittavat lähiomaiset, jonka jälkeen muut hautajaisvieraat alkaen sukulaisista ja tästä eteenpäin ystävät, tuttavat ja muut hautajaisvieraat. Omaiset laskevat kukat tyypillisesti arkun oikealle puolelle ja muut vieraat arkun vasemmalle puolelle. Kukkien laskun yhteydessä voi lausua halutessaan muistosanoja vainajalle tai pitää pienen hiljaisen hetken. Yleensä kukkien laskun jälkeen on tapana hiljentyä hetkeksi, kääntyä kohti lähiomaisia, nyökätä heille ja palata takaisin omalle paikalle.
Usein siunaustilaisuuden päätyttyä vieraat hakevat kukat arkun vierestä, jotta kantajat pääsevät kantamaan arkun hautapaikalle ja tehdään siirtymä surusaatossa hautapaikalle. Eli pappi johdattaa arkun hautapaikalle ja arkun perässä seuraavat ensin lähiomaiset ja tämän jälkeen muut vieraat.
Hautapaikalla arkku lasketaan hautaan ja lähiomaiset voivat heittää hautaan kukkia tai hiekkaa. Laskettaessa arkkua miehet ottavat hatut päästään. Arkun päästyä pohjalle asetetaan kansi paikalleen ja tämän jälkeen kukat voidaan asettaa samanaikaisesti haudan päälle. Lopuksi voidaan laulaa virsi, jonka jälkeen joku omaisista kutsuu vieraat muistotilaisuuteen.
Jos kyseessä on tuhkahautaus, voidaan arkku jättää paikoilleen tai kantaa hautausautoon. Tällöin kukat otetaan mukaan ja ne voidaan viedä yhteismuistomerkille, tulevalle uurnapaikalle tai suvun haudalle.
Muistotilaisuus
Muistotilaisuus järjestetään siunaustilaisuuden jälkeen. Itse tilaisuudelle ei ole määritelty tarkkaa kaavaa, vaan tilaisuuden voi personoida esimerkiksi vainajan mieltymysten mukaisesti. Usein muistotilaisuudessa on ruoka- ja kahvitarjoilu sekä puheita ja mahdollisia esityksiä.
Vieraana on hyvä varmistaa etukäteen, että hautajaiskutsu käsittää myös muistotilaisuuden. Muistotilaisuudesta ilmoitetaan pääsääntöisesti haudalla, käsiohjelmassa tai henkilökohtaisessa kutsussa.

Tarvitsetko apua hautajaisten järjestämiseen? Autamme järjestämään hautajaiset, joita muistelette lämmöllä.
Tietopankki
Tutustu tietopankkimme sisältöihin
Juuremme ovat syvällä oululaisessa hautausperinteessä. Tunnemme täkäläiset perinteet sekä niiden nykyiset muodot. Kattavasta tietopankistamme löydät vastaukset hautajaisten järjestämiseen ja hautajaisiin osallistumiseen liittyviin kysymyksiisi.
Tietopankki
Kirkkoon kuulumattoman hautaaminen
Mitä tehdä jos vainaja ei kuulunut kirkkoon? Lyhyesti: kirkkoon kuulumaton voidaan haudata samoin kuin kirkkoon kuuluvakin, kuitenkin huomioiden edesmenneen toiveet ja vakaumus. Vainajan kotikunnalla on lainmukainen velvollisuus tarjota hautapaikka kaikille alueensa asukkaille. …
Lue lisää ›
Tietopankki
Arkun kantaminen
Ohjeita arkun kantamiseen Arkun kantajilla on tärkeä tehtävä saattaa edesmennyt viimeiselle matkalleen. Usein kantajina toimivat vainajan läheiset mutta tarvittaessa voidaan käyttää myös erikseen hankittuja kantajia. Arkun kantajia tarvitaan siunaustilaisuuden jälkeen …
Lue lisää ›
Tietopankki
Mistä aloittaa hautajaiset
Mistä aloittaa hautajaiset – askeleet surun keskellä Hautajaiset ovat merkittävä osa ihmisen elämää, mutta niiden suunnittelu voi olla haastavaa ja tunteikasta aikaa. Kun suru iskee, monet kysymykset ja päätökset tulevat …
Lue lisää ›