Muistilista kuoleman jälkeen hoidettavista asioista
Läheisen kuoleman edessä muistettavaa on paljon ja tilanne on raskas läheisille. Tämän takia olemme keränneet tänne muistilistaa, kuoleman jälkeen hoidettavista asioista.
Mitä kuoleman jälkeen tarvitsee tehdä?
- Mikäli läheinen menehtyy muualla kuin terveydenhuollon laitoksessa, tulee tästä ilmoittaa hätänumeroon.
- Jos läheinen on kuollut ulkomailla, tulee tästä ilmoittaa lisäksi Digi- ja väestövirastoon (DVV).
Suomessa tapahtuneesta kuolemasta ei tarvitse ilmoittaa erikseen DVV:lle. Tieto kuolemasta välittyy väestötietojärjestelmästä mm. seurakuntaan, Kelalle, useimpiin pankkeihin sekä useimpiin eläke- ja vakuutusyhtiöille.
Jotta pystyt hoitamaan edesmenneen läheisen asioita, tarvitaan tähän pääsääntöisesti virkatodistus. Virkatodistus tilataan joko vainajan seurakunnasta, jos tämä on kuulunut seurakuntaan koko elämänsä tai Digi- ja väestövirastosta. Tämä on syytä tilata mahdollisimman aikaisin sillä toimitus kestää viikkoja.
Lisätietoja todistusten tilaamisesta löydät mm. Suomi.fi sivustolta.
Lisäksi:
- Ilmoita kuolemasta myös muille vainajan läheisille
- Jos vainajalla on ollut henkivakuutus, on tällöin syytä olla yhteydessä vakuutuslaitokseen.
- Ilmoita Postille uusi osoite johon posti käännetään
- Ilmoita kuolemasta myös edesmenneen työnantajalle, vuokranantajalle ja taloyhtiön isännöitsijälle
- Paikalliseen lehteen voi painattaa kuolinilmoituksen yleistä tiedotusta varten
- Sulje puhelinliittymät
- Peru suoratoistopalvelut, lehtitilaukset, e-laskut, erilaiset jäsenyydet ja muut mahdolliset suoramaksut
- Sulje edesmenneen sosiaaliset profiilit. Ohjeet näihin löytyvät jokaisesta palvelusta erikseen.
- Mahdollisen leskeneläkkeen tai lapseneläkkeen voi hakea Kelalta
Koska hautajaisten järjestämisen voi aloittaa?
Hautajaisten järjestämisen voi aloittaa heti kuoleman jälkeen. Tätä varten ei tarvita hautauslupaa. Hautauslupa saadaan joko vainajaa hoitaneelta lääkäriltä tai kuolemansyyn selvittämiseksi tapahtuneiden tutkimusten jälkeen. Hautauslupa tarvitaan ennen itse hautaamista.
Hautauksen järjestämistä varten on syytä olla yhteydessä paikalliseen hautaustoimistoon. Hautaustoimistot osaavat neuvoa mitä hautajaisten järjestämiseen tarvitaan. Olemme keränneet lisäksi kattavan tietopaketin hautajaisten järjestäjälle.
Luvat ja todistukset kuoleman jälkeen
Kuolintodistus – Saadaan joko vainajaa viimeiseksi hoitaneelta lääkäriltä tai kuolemansyyn selvityksen tehneeltä lääkäriltä. Kuolintodistusta saatetaan tarvita, jos vainajalla oli henkivakuutus ja vakuutusyhtiö haluaa tietää kuolinsyyn, vainajan työnantaja hakee korvausta ryhmähenkivakuutuksesta tai omaiset haluavat lisätietoa kuolinsyystä. Kuolintodistusta ei tarvita hautajaisten järjestämiseen tai pankkiasioiden hoitoon.
Hautauslupa - Lääkäriltä saatava asiakirja, joka antaa luvan haudata vainajan. Hautauslupa tulee toimittaa hautauksesta huolehtivalle seurakunnalle, krematoriolle, hautausmaalle tai hautaustoimistoon, joka huolehtii luvan eteenpäin. Hautauslupa annetaan usein hautaustoimistolle vainajaa luovutettaessa esim. mikäli on suoritettu ruumiinavaus. Hautajaisjärjestelyt voidaan aloittaa jo ennen hautausluvan saamista.
Virkatodistus – Todistuksen sisältö riippuu käyttötarkoituksesta ja sillä voidaan tarkoittaa esimerkiksi elossaolotodistusta tai sukuselvitystä. Tarvitaan usein vainajan asioiden hoitoa varten. Todistus saadaan joko vainajan seurakunnan rekisteristä tai Digi- ja väestötietovirastosta. Todistuksen saaminen kestää usein viikkoja, joten tämä on syytä tilata viipymättä.
J. Ala-Ahon hautaustoimisto on palvellut asiakkaitaan Oulussa ja Oulun lähialueilla jo yli 130 vuotta. Haluamme olla auttamassa surun hetkellä ja toivommekin teidän ottavan yhteyttä, niin me autamme ja neuvomme kaikessa hautaukseen liittyvässä. Olet myös tervetullut käymään toimistollamme Oulussa osoitteessa Asemakatu 4. Ajanvaraukset, kuljetustilaukset ja neuvonta 24h numerosta 08 3112 203.