J.Ala-Ahon Hautaustoimisto
Mistä aloittaa hautajaiset – askeleet surun keskellä

Mistä aloittaa hautajaiset – askeleet surun keskellä

Hautajaiset ovat merkittävä osa ihmisen elämää, mutta niiden suunnittelu voi olla haastavaa ja tunteikasta aikaa. Kun suru iskee, monet kysymykset ja päätökset tulevat eteen, ja tässä artikkelissa tarkastelemme, mistä aloittaa hautajaisjärjestelyt. 

Ensimmäisenä ota aikaa surulle 

Surutyö on henkilökohtainen prosessi, ja on tärkeää antaa sille aikaa. Ennen kuin aloitat hautajaisjärjestelyt, anna itsellesi ja perheellesi mahdollisuus surra menetystä esimerkiksi yön yli. Suru voi ilmetä eri tavoilla, ja se on luonnollinen osa elämäämme.

Kuinka nopeasti hautajaiset tulee järjestää? 

On syytä ottaa aikaa surutyölle ja muistaa, että hautajaisten järjestämisellä ei ole kiire. Pääsääntöisesti hautajaiset järjestetään 2–4 viikon kuluttua kuolemasta, mutta mitään tarkkaan määritettyä aikataulua tälle ei ole.  

Mikä hautauslupa? Tarvitaanko virkatodistusta johonkin?

Jotta pystyt hoitamaan vainajan asioita, tarvitaan moniin asioihin tällöin virkatodistus. Virkatodistuksen saa vainajan serakunnasta tai digi- ja väestövirastosta ja tämä on syytä tilata mahdollisimman pian sillä toimitus saattaa kestää viikkoja. Lisäksi ennen itse hautausta tarvitaan hautauslupa joka saadaan vainajaa viimeiseksi tutkineelta lääkäriltä. Hautaustoimisto osaa auttaa lupa-asioiden kanssa. 

Lisätietoja luvista ja todistuksista löydät artikkelistamme muistilista kuoleman jälkeen hoidettavista asiosta.

Pohdi millaiset hautajaiset järjestetään 

Hautaisten tyyppiä on syytä miettiä. Oliko edesmennyt uskonnollinen vai kuuluiko hän lainkaan kirkkoon, halutaanko järjestää suuret vai pienet hautajaiset, oliko vainajalla toiveita hautaustavasta ja missä hautajaiset järjestetään. Hautauspalveluiden tarjoaja pystyy auttamaan myös näiden kysymysten kanssa. 

Ilmoita hautajaisista ja suunnittele ohjelma 

Seuraava askel on ilmoittaa hautajaisista perheelle, ystäville ja mahdollisesti laajemmalle yleisölle.   

Hautajaisohjelmaan puolestaan kuuluvat puheet, musiikki ja mahdolliset muut osiot, jotka kunnioittavat vainajaa. Voit pyytää perheenjäseniä tai ystäviä osallistumaan ohjelmaan tai saada apua hautauspalvelun tarjoajalta sen suunnittelussa. 

Muista muut yksityiskohdat 

Hautajaisiin liittyy monia pieniä yksityiskohtia, kuten kuljetukset, ruokailu, ja muut järjestelyt. Hautauspalvelun tarjoajat voivat auttaa sinua näiden järjestelyjen kanssa ja varmistaa, että hautajaiset sujuvat suunnitelmien mukaan. 

Lue tarkempi kuvaus hautajaisten järjestelystä omasta artikkelistaan. 

Muista että et ole yksin 

Hautajaiset ovat aika, jolloin suru on vahvimmillaan. Muista, että voit aina pyytää tukea perheeltä, ystäviltä, tai ammattilaisilta jos tarvitset apua selviytyäksesi surusta. 

J. Ala-Ahon hautaustoimisto on palvellut asiakkaitaan Oulussa ja Oulun lähialueilla jo yli 130 vuotta. Haluamme olla auttamassa surun hetkellä ja toivommekin teidän ottavan yhteyttä, niin me autamme ja neuvomme kaikessa hautaukseen liittyvässä. Olet myös tervetullut käymään toimistollamme Oulussa osoitteessa Asemakatu 4. Ajanvaraukset, kuljetustilaukset ja neuvonta 24h numerosta 08 3112 203.